torstai 14. helmikuuta 2013

Suklaamuffinseja Ystävänpäivänä


Valentine's Day eli Ystävänpäivä on monissa maissa 14.2 vietettävä juhlapäivä. Suomessa tätä juhlaa on vietetty 1980-luvulta lähtien, mutta sen juuret ulottuvat todennäköisesti kuitenkin jo muinaisen Rooman ajoille. Englannissa ja Ranskassa Valentinuksen päivän romanttiseen rakkauteen liittyvillä tavoilla ja uskomuksilla on pitkä historia. Näissä maissa vietettiin jo 1300-luvulla ystävänpäivää mm. rusettiluistelujen merkeissä. 1800-luvulla tämä perinne siirtyi Atlantin yli Yhdysvaltoihin, jossa siitä kasvoi nopeasti suuri kansanjuhla lahjoineen ja kortteineen. Yhdysvalloissa on tytöillä mm. sellainen uskomus, että ensimmäinen mies joka heitä kävelee vastaan ystävänpäivänä, on hänelle se oikea. Suomessa ystävänpäivä on ennemmänkin ystävysten kuin rakastavaisten päivä.

Ensimmäinen oma muistoni Ystävänpäivästä sijoittuu jonnekkin 80-luvun loppuun, jolloin sain äidiltäni lahjaksi punaisen kimaltelevan perhosrintaneulan. Se oli mielestäni yksi kauneimpia esineitä mitä olin nähnyt. Seuraavat muistoni menevätkin ala-asteelle, jossa tuona ihanana rakkauden päivänä askartelimme luokassa kortteja tietysti ystäville, mutta myös välillä salaisille ihastuksille. Voi sitä jännityksen määrää kun vaivihkaa sai sujautettua sen kortin ihastukselle (kortissa ei tietenkään koskaan ollut lähettäjän nimeä), ja voi sitä pettymyksen määrää kun tietyltä suunnalta ei korttia tullutkaan takaisin.
Olen aina pitänyt Ystävänpäivästä. On ihanaa kun kaupat täyttyvät kaikesta romanttisesta, punaisesta, vaaleanpunaisesta, sydämistä, nalleista yms. Varmaan aika moni miettii tässä kohtaa, että "YÖK! Kaupallista ja imelää" Ehkä onkin, mutta minuun osuu ja uppoaa, rakkautta ei ole koskaan liikaa.

Tälläisen päivän kunniaksi kannattaa pistää suu makiaksi!

Geisha-suklaamuffinsit
2 kpl  Geisha-suklaalevyä
150 g margariinia
1,5 dl sokeria
2 munaa
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 rkl kaakaojauhetta
1,5 dl maitoa

Raasta toinen suklaalevy rouheeksi. Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää munat yksitellen. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan maidon kanssa. Lisää lopuksi rouhe taikinan sekaan.Nosta lusikalla nokare taikinaa muffinsivuokaan, aseta päälle yksi suklaapala sydämeksi ja peitä taikinalla. Paista 225 asteessa n. 15min

Kuorrute

125 g tuorejuustoa
50 g sulatettua tummaa suklaata
1 dl tomusokeriaIhanaa Ystävänpäivää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti