perjantai 4. tammikuuta 2013

Vauvan villasukat

Nämä villasukat vauvalle tein ihan samalla ohjeella kuin millä olen tehnyt sukkia aikuisillekkin, mutta tottakai vähemmillä silmukoilla. Pieniä sukkia on kiva tehdä kun ne valmistuvat niin nopeasti.Puikot: 3
Lanka: Novita 7 veljestä Raita, purppura-liila

Luo 32 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle
Neulo varsi suljettuna neuleena joustineuletta (2o,2n)

Varren ollessa sopivan pituinen neulotaan kantalappu 1. ja 4. puikoilla. Neulo 1. puikon silmukat 4. puikolle. Käännä työ.
1. krs, NP: nosta 1. silmukka nurin neulomatta ja neulo koko kerros nurin. Käännä työ.
2. krs, OP: nosta 1. silmukka oikein neulomatta ja neulo koko kerros oikein. Käännä työ.
Toista 1.-2. kerroksia kunnes korkeus senttimetreissä on 3/4 kantalapun leveydestä. Neulo viimeiseksi oikea kerros.

Seuraavaksi tulee kantapohja. Jaa kantalapun silmukat kolmeen ryhmään. Jos jako ei mene tasan, sijoita jakojäännöksen silmukat keskimmäiseen ryhmään.
Kantapohja alkaa nurjalla kerroksella: Nosta puikon 1. silmukka nurin neulomatta, neulo sivusilmukat.
Neulo keskiryhmän silmukat viimeistä lukuun ottamatta nurin.
Kavennus NP:lla: neulo keskiryhmän viimeinen silmukka nurin yhteen reunaryhmän ensimmäisen silmukan kanssa.
Käännä työ heti kavennuksen jälkeen. Nosta ensimmäinen silmukka OP:lla oikein neulomatta.
Neulo keskiryhmän silmukat oikein, viimeistä lukuun ottamatta.
Kavennus OP:lla: neulo keskiryhmän viimeinen ja reunaryhmän ensimmäinen silmukka ylivetäen yhteen.
Toista näitä vaiheita kunnes olet kaventanut pois kaikki sivusilmukat.
Viimeinen kavennuskerros on oikea.

Tämän jälkeen poimitaan kantalapun reunoilta silmukat ja kavennetaan 1. ja 4. puikoilta pois ylimääräiset, niin, että kaikilla puikoilla on taas alkuperäinen määrä silmukoita.
Kavennukset: 1. puikon lopussa kaksi oikein yhteen ja 4. puikon alussa ylivetämiskavennus. Kavennetaan joka toisella kerroksella.

Kavennusten jälkeen jatketaan neulomista. Tässä kohtaa olen itse jatkanut 2. ja 3. puikoilla joustinneuletta ja 1. ja 4. puikoilla sileää neuletta.

Kärkikavennukset olen tehnyt sädekavennuksena.
Jaa puikkojen silmukat kahteen ryhmään ja kavenna kummankin ryhmän kaksi ensimmäistä silmukkaa oikein yhteen. Tee kavennuskerrosten väliin yhtä monta välikerrosta (tai yksi vähemmän) kuin kavennusten välissä on silmukoita. Jatka kaventamista kunnes joka puikolla on jäljellä kaksi silmukkaa. Katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi.

Jos haluaa kantapäähän ja kavennuksiin tarkempia ohjeita niin itse olen katsonut täältä: http://punomo.fi/teeitse/page/1760

5 kommenttia:

 1. Hei! Tämä ohje on kiva, ja neulon monen vuojen tauon jälkeen siskon tytölle villasukat niin osaatko sanoa minkä mittainen varsi olisi sopiva? :) En oo ennen vauvalle mitään neulonu ja villasukat itelleki tehny viimeksi yläasteella..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Neuloja! Mittasin, että noissa minun tekemissäni sukissa on varren pituus 8 cm. Vauvan villasukassa varren kannattaa olla mielummin liian pitkä kuin lyhyt, muuten ei pysy jalassa!

   Poista
 2. Kiitos tästä ohjeesta, googlettamalla löysin. :) Nyt on toinen sukka valmiina ja toinen vielä pitäisi tehdä. Piti vaan vielä etsiä, minkä pitunen se vauvan jalka mahtaakaan olla. Toivotaan, ettei 10cm ole liikaa, ja ehkä siinäki on parempi, että mieluummin vähän kasvuvaraa kuin että liian pikkuruiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiva, että sukan ohje on mieluinen :)
   Mittasin tuossa tuon meidän 9kk neidin jalan, ja se on nyt n.10cm. Ja tosiaan parempi tässäkin liian iso kuin liian pieni :)

   Poista
 3. Löysin ohjeesi ja aloitin eilen neulomaan sitten ala asteen villasukkia, saas nähdä miten onnistuu monen vuoden jälkeen :) ja pakko myöntää että en edes muistanut miten aloitus silmukat tehtiin mutta youtube auttoi siinäkin ;)

  VastaaPoista