keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Joulun tuoksuja: Piparkakut

Piparkakut kuuluvat jouluun kuin parta pukille. Lapsena leivottiin pipareita kotona, mummolassa ja päiväkodissa. Joulupussista löytyi aina perinteisesti omena, rusinoita ja tietysti se piparkakku.
Muotoja piparkakuille on monenlaisia, mutta perinteisimpiä taitavat olla possu, ukko, akka, kukka, tähti ja sydän.

Yleensä olen ostanut kaupan pakastealtaasta valmiin taikinan, ja näin hieman helpomman kautta taannut kotiin jouluntuoksua. Valmistaikinat ovat kyllä mielestäni hyviä, mutta tänä vuonna päätin olla hieman ahkerampi ja tein taikinan itse. Jostain syystä olen luullut, että se olisi jotenkin vaikeaa, mutta ainakin ohjeella jonka itse valitsin, taisi tämä olla yksi helpoimmista taikinoista mitä olen tehnyt. Noita erilaisia reseptejähän löytyy internetistä ihan pilvin pimein, ja tietysti jokaisella useamman kerran taikinaa pyöräyttäneellä on selvät omat suosikkinsa. Tähän ensimmäiseen omaan taikinaani valitsin aika yksinkertaisen ohjeen. Ja en voi kyllä valittaa, että taikina olisi ollut huonoa. Ainakin tähän suuhun sitä upposi maistelun merkeissä ihan ruhtinaallisesti! Resepti löytyi Dansukkerin sivuilta ja se menee näin:

1 dl tummaa siirappia
1 dl sokeria
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
125 g voita tai margariinia
1 muna
4,5-5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa

Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Lisää rasva ja hämmennä, kunnes se on sulanut. Anna jäähtyä haaleaksi. Sekoita odotellessa sooda vehnäjauhoihin huolellisesti. Lisää siirappiliemeen muna ja sitten jauhoseos. Sekoita hyvin. Peitä taikina kelmulla ja anna kovettua jääkaapissa mielellään yön yli. 
Tällä ohjeella taikinaa tulee n. 700gMonessa reseptissä taikinassa oli myös kermaa ja pomeranssinkuorta. Katsotaan jos vaikka innostuisin lähempänä joulua tekemään toisen satsin. Tuo kerman lisääminen taikinaan kuulostaa herkulliselta.

Pienet sydänpiparkakut pääsevät täyttämään piparipurkkia
Piparkakuilla on pitkä historia ja niihin liittyy erilaisia satuja ja uskomuksia.
Etsiessäni ohjetta piparitaikinalle, törmäsin Wikipediassa tietoon, että Grimmin veljesten satu Hannusta ja Kertusta pohjautuu tositarinaan. Näin kerrotaan Wikipedian piparkakku artikkelissa:

"Satu pohjautuu julmaan tosikertomukseen leipuri Katarina Schraderin kohtalosta 1600-luvun puolivälissä.
Katarinan surmaaminen ja uunissa polttaminen johtui kahden leipurin välisestä riidasta, jossa toisena osapuolena oli leipuri Hans Metzler. Katarina Schrader kyllästyi riitaan ja muutti pois Nürnbergistä. Myöhemmin hän kuitenkin palasi läheiselle metsäseudulle, osti sieltä mökin ja perusti leipomon. Katarina kehitteli omia piparkakkujaan ja myi niitä hyvällä menestyksellä kartanoihin ja luostareihin. Tämä suututti kateellista Hans Meztleriä niin, että hän päätti kostaa. Metzler väitti käräjäoikeudelle, että Schrader oli noita, joka ottaa vangikseen lapsia, lihottaa heitä ja pistelee lopuksi poskeensa.
Käräjäoikeus päätti peukaloruuvikokeen perusteella, ettei Katarina Schrader ollut noita. Metzler tuohtui asiasta pahanpäiväisesti, otti mukaansa sisarensa Gretelin ja lähti tapaamaan Katarinaa. Perillä sisarukset surmasivat Katarinan ja polttivat hänet uunissa. Kaameasta tarinasta vääntyi kansan suussa vähitellen satu Hannusta ja Kertusta."

Hauskoja ja herkullisia, piparkakun tuoksuisia hetkiä!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti