torstai 29. marraskuuta 2012

Äitiyspakkaus

Äitiysavustuksen historiasta sen verran, että laki siitä säädettiin 1937, ja avustusta alettiin jakamaan seuraavana vuonna. Aluksi se oli tarkoitettu vain vähävaraisille synnyttäjille. Tällöin avustus myönnettiin raha-tai luontaisavustuksena tai osittain kummassakin muodossa. 1949 avustus tuli kaikkien saataville ja Kela on vastannut avustuksesta vuodesta 1994. Tänä päivänä suurin osa avustuksen saajista valitsee pakkauksen raha-avustuksen sijaan. Rahana avustus olisi 140 euroa.
Lisää tietoa historiasta löytyy Kelan sivuilta, mistä minäkin nämä tietoni katsoin. Sieltä löytyy myös kuvia vanhoista pakkauksista, sekä tarkka luettelo mitä uudessa pakkauksessa on.

Äitiyspakkaus uusiutuu noin kerran vuodessa kun edellisen vuoden pakkaus on jaettu loppuun. 2013 vuoden pakkaus julkaistiin 15.8.2012. Kovasti aina odotetaan millainen uusi pakkaus on. Sen huomaa myös siitä, että minultakin aina kysellään millainen pakkaus meidän vauvalle tulee. Täytyy myöntää, että olin kyllä itsekkin kovin utelias uuden pakkauksen suhteen, enkä olisi millään jaksanut odottaa julkaisua. No, paketti tuli pari viikkoa sitten ja tuossa se nyt nököttää olohuoneen lattialla. Pari kertaa olen sen käynyt läpi. Paljon sieltä löytyy hyodyllisiä tarvikkeita ja joitain kivoja vaatteitakin. Suurin osa vaatteista on kuitenkin vastasyntyneelle liian suuria, mutta toisaalta kyllähän lapsi aina kasvaa. Vaatteiden värit isolta osalta ovat omaan makuuni melko laimeita, mutta onhan se ymmärrettävää, että neutraalit värit sopivat tähän tarkoitukseen paremmin.

Mukaan mahtuu myös joitain kirkkaampia värejä

Joitain mukana tulevia tarvikkeita
Tänä vuonna äitiyspakkaus sai aivan uuden ilmeen, sillä vauvanvaatteet ja tarvikkeet pakataan ensi kertaa desinglaatikkoon. Laatikon ulkoasu valittiin kilpailulla johon osallistui Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opiskelijoita. Teema joka voitti on nimeltään sukupuu. Ajatuksena on, että laatikkoon voi kirjoittaa vauvan ja tämän sukulaisten nimiä. Hauska idea!


Sukupuu
Laatikkohan on suunniteltu niin, että sitä voisi käyttää myös pienen vauvan ensisänkynä. Mukana tuleekin siihen sopiva vaahtomuovipatja. Itse olen kuitenkin ajatellut laittaa pienen suoraan pinnasänkyyn nukkumaan. Laatikon olen kyllä ajatellut säästää. Siihen voisi olla hauska kerätä lapselle joitain muistoja hänen vauva-ajastaan ja lapsuudestaan. 

On todella hienoa, että meillä täällä suomessa tätä avustusta jaetaan ja, että se on kaikkien saatavilla. Pakkauksen nimeä voisi kyllä ehkä mielestäni harkita uudestaan. Yhtälailla siitä on hyötyä ja iloa myös lapsen isälle. Oikeastaan sellaista mikä olisi vain äidille on terveyssiteet ja kestoliivinsuojat. Nimi voisi olla vaikka vanhempainpakkaus. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti